Articole asemănătoare

Portretul moldoveanului din 2016, desenat din statistici

Moldovenii fac cumpărături online. Sau nu?

Magenta a făcut matematica: cum și cât ulei vegetal consumă moldovenii anual

"Atenția" este ceea ce reflectă atitudinea și interesul față de tot ce ne înconjoară. Dacă îi acordăm atenție - îi dăm importanță și invers. În ceea ce privesc relațiile, atenția o putem considera și o resursă, pe care o "consumăm" în funcție de prioritățile noastre. Relația cu persoana dragă deseori este una cu exces de atenție, cel puțin în faza ei incipientă. Prin prisma naturii noastre egoiste, atenția pe care o acordăm persoanei dragi o interpretăm, adesea, ca pe o favoare și nicidecum ca pe un lucru firesc. Ca urmare, necesitate noastră în acte de atenție este cel puțin egală celei oferite partenerului.  Modul de selectare a perechii potrivite e unul foarte diferit, unii preferă să-și creeze un ideal, apoi să-l caute, însă în acest caz, potențialul ursit trebuie să corespundă strictelor cerințe. Alteori potențialul partener este "cioplit", aidoma idealurilor prestabilite. De puține ori ați observat schimbări radicale în comportamentul prietenilor voștri care s-au angajat într-o relație? Alții nici singuri nu știu ce caută, iar mulți nu caută deloc, lăsând totul pe umerii sorții. Am putea sintetiza o rețetă sau o formulă a acestui proces, dar ea încă rămâne pentru a fi inventată.

Astăzi este Dragobetele, sărbătoarea iubirii care vestește venirea primăverii. Pe data de 14 februarie am mai avut una analogică, Sfântul Valentin, varianta comercială, „de import" a sărbătorii de astăzi. Din acest motiv ne-am propus să facem o analiză a relației cu iubitul/iubita. Datele au fost colectate în urma unui sondaj on-line pe un eșantion de 233 respondenți.

La întrebarea cum poate iubi omul, 21% încă mai cred că o persoană poate iubi doar o dată în viață. Este îmbucurător acest fapt, fiecare a 5-a persoană crede așa, în acea iubire unică... Unii se consideră norocoși să iubească măcar o dată, însă 70% dintre respondenți sunt de altă părere - omul poate iubi de mai multe ori. Este un noroc acest fapt sau mai degrabă un nenoroc? 7% dintre participanți afirmă că iubesc concomitent două persoane, iar 1% este dezamăgit în dragoste.

Figura 1: Cum iubește omul, N=233, %

Toți țin minte acel nume, acele senzații noi și poate o rușine inexplicabilă. Prima dată sentimentul de dragoste a fost simțit la grădiniță de 9% dintre participanți, la școală - de 36%, la liceu - de 34%. La universitate s-au îndrăgostit 17% și 4% nu s-au îndrăgostit niciodată. În funcție de sexul respondentului, vedem o diferență evidentă a răspunsurilor despre când au simțit prima dată sentimentul de dragoste. Bărbații, sau mai bine zis băiețeii, aflându-se la grădiniță,  s-au îndrăgostit cu o măsură de 10 p.p. mai mare decât fetițele (cu 16%). Situația la școală este caracterizată de o cotă procentuală egală a ambelor sexe, câte 36%. La liceu, sexul tare se îndrăgostește mai mult (cu 3%), posibil din motiv că îndrăgeau fetele cu un an - doi mai mici, care încă învățau la școală. 19% dintre participante își găsesc prima iubire tocmai la universitate, cu 6 p.p. mai mult decât băieții. Este curios faptul că bărbații au început să simtă acest sentiment la o vârstă mai fragedă și cu toate sunt mai des învinuiți de relații nesincere, 6% dintre femei nu s-au îndrăgostit încă niciodată.

Figura 2: Sentimentul de dragoste simțit prima dată în funcție de sex, %

Una dintre cele mai triste părți a unei relații este sfârșitul ei. Însă nu și pentru 16% dintre participanții la sondaj, care se simt foarte bine după despărțire. 30% fac lucruri pe care nu le-au putut face fiind într-o relație, probabil că la fel nu sunt cei mai triști după finalizarea relației. Cele mai mari cote le au respondenții care sunt confuzi și nu au chef de nimic, cu 35% și, respectiv, 34%. Cine nu a suferit din dragoste? Sau cine nu s-a simțit cel puțin straniu după încheierea unei relații? Important este ca perioada confuză și apatică să nu dureze la nesfârșit... Nu vă ancorați în trecut!!! Doar 2% dintre participanți dau dovadă de slăbiciune, consumând în exces alcool, iar 14% - cad în depresie. Niciodată nu s-au despărțit sau cel puțin nu au avut nicio relație 10% dintre participanții la studiu.

Figura 3: Senzațiile sau acțiunile după sfârșitul undei relații, %

Din răspunsurile la întrebarea câți parteneri ați avut în ultimii cinci ani, vedem o tendință clară a datelor. Fiecare al 4-lea dintre cei cu vârsta sub 24 de ani a avut doar un partener, aceasta constituind cea mai mică cotă în raport cu celelalte vârste. Respondenții cu vârsta cuprinsă între 25 și 34 de ani au avut ,în cea mai mare măsură, 2-4 parteneri (50%), 35% din aceeași categorie de vârstă având doar unul și 12% - peste 7 parteneri. Cei mai stabili sunt persoanele cu vârsta de peste 34 de ani, jumătate dintre aceștia având doar un partener în decurs de 5 ani. E și firesc, ca toți moldovenii, la această vârstă începem să sădim copaci, să săpăm fântâni, să construim case..., iar pentru aceasta avem nevoie de un partener de încredere. Sau el este stimulul pentru aceste acțiuni?...

Figura 4: Numărul partenerilor în ultimii 5 ani în funcție de vârstă, %

Pentru că Dragobetele este sărbătoarea dragostei și totodată semnifică venirea primăverii, Magenta Consulting vine cu o urare personalizată. Celor care deja au partener, vă dorim o zi cât mai plăcută alături de persoana iubită, iar celor 7% care iubesc concomitent două persoane, le dorim să reușească azi să alerge în ambele direcții. Dacă nu aveți pe nimeni, e cel mai potrivit timp pentru a găsi acea persoană (selecta jertfa). Primăvara toți își lasă hainele de iarnă, ușurând considerabil estimarea potențialilor parteneri. Noi vă dorim o alegere cât mai ușoară!