Articole asemănătoare

Portretul moldoveanului din 2016, desenat din statistici

Moldovenii fac cumpărături online. Sau nu?

Magenta a făcut matematica: cum și cât ulei vegetal consumă moldovenii anual

Suntem nu doar ceea ce mâncăm, dar și ceea ce bem, în proporție de vreo 70-80%. Mulți dintre noi alegem, în semn de recunoștință și din tradiție, să aducem în casele noastre apa de la izvorul pe care l-au făcut încă străbuneii noștri. Alții preferă apă de la fântâna de la umbra cireșului din fața casei, pentru că e a lor și știu că e bună și curată. Dar tot mai mulți, mai ales cei de la oraș, consumă apa potabilă îmbuteliată. Magenta Consulting, la rândul său, a decis să afle mai multe despre preferințele moldovenilor în apa potabilă îmbuteliată.

Puțini, dar mulți cumpără apă îmbuteliată

Rezultatele studiului arată că, în perioada caldă a anului, circa fiecare al treilea moldovean cumpără apă îmbuteliată cel puțin de 1-3 ori pe săptămână. Pentru perioada rece a anului, numărul acestora se micșorează cu circa 10 p.p – (23%).

Revenind la lunile fierbinți, 14% cumpără apă îmbuteliată zilnic, iar circa 19% de 1-2 ori pe lună. Dacă analizăm răspunsurile respondenților pentru perioada rece a anului, observăm că numărul moldovenilor care procură apă îmbuteliată zilnic scade de circa 3 ori față de perioada caldă a anului.   

Frecvența procurării apei îmbuteliate (minerală, plată) pe parcursul anului, %

În perioada caldă a anului (mai – septembrie) bărbații, cei din mediul urban, din regiunea de centrală a RM, sunt cei care cumpără apă de la magazin cel mai frecvent- o dătă pe zi. Circa fiecare al cincilea moldovean cu vârsta cuprinsă între 16-40  de ani cumpără zilnic apă îmbuteliată, această cotă scade o dată cu înaintarea în vârstă. De asemenea, se observă că jumătate din moldovenii cu venituri per familie de 10.000-15.000 cumpără zilnic apă îmbuteliată. Moldovenii cu venituri mai scăzute obișnuiesc că procure apă îmbuteliată de 1- 3 ori pe săptămână. Când timpul se răcește apa îmbuteliată este procutată o dată pe zi în mai mare măsură tot de bărbați, moldovenii de la oraș, și cei ce au între 22 și 25 de ani împliniți. Ponderile de procurare zilnică scad în mai mare măsură  decât cele cu frecvența de 1-3 ori pe săptămână.

Frecvența procurării apei îmbuteliate (minerală, plată) pe parcursul anului, caracteristici socio-demografice, %

Moldovenii preferă apă potabilă în doze de 1.5 litri

Atât vara, cât și iarna cei mai mulți moldoveni cumpără apa îmbuteliată în cantități de 1.5l, respectiv – circa 40% în perioada caldă a anului și circa 30% în perioada rece a anului. Apa îmbuteliată în sticle cu alte capacități este procurată de un număr mai mic de moldoveni, ponderea pentru fiecare nu depășește valoarea de 10%.

Apă în sticlele de un litru și jumătate, în perioada mai – septembrie, este cumpărată de femei și bărbați în egală măsură. De asemenea, acestea mai frecvent sunt procurate de moldovenii celibatari, de cei din mediul urban, cei cu vârsta de 22-25 de ani și cei ce locuiesc în sudul Moldovei.  În lunile reci ale anului, octombrie – aprilie,  apa în sticlele de 1.5l se cumpără de femei, de cei ce stau la oraș și cei ce au o vârstă cuprinsă între 22 și 25 de ani. 

Cantinatea de apă (minerală, plată) procurată la o cumpărătură pe parcursul anului, %

Astfel, chiar dacă pentru perioada rece a anului, 42% de moldoveni nu merg la magazin după apa potabilă, vara numărul acestora scade considerabil, până la 28%. De asemenea, studiul a identificat că în categoria celor care consumă apă îmbuteliată, majoritatea sunt tinerii din mediul urban.

Metodologie: Sondajul a fost realizat de Magenta Consulting pe un eșantion probabilistic stratificat multistadial de 1129 de respondenți, cu o marjă de eroare de +/-3% la un nivel de încredere de 95%. Datele au fost colectate în perioada 22 septembrie – 8 octombrie, 2015. Datele au fost adunate din chestionarele ce au fost colectate prin intermediul interviurilor față în față.