Articole asemănătoare

Portretul moldoveanului din 2016, desenat din statistici

Moldovenii fac cumpărături online. Sau nu?

Magenta a făcut matematica: cum și cât ulei vegetal consumă moldovenii anual

Nu cumpărăm pentru că nu prea avem. Considerate o comoditate cu adevărat utilă grație internetului, cumpărăturile online nu se bucură de prea multă popularitate la noi. Doar 17% din respondenții unui studiu Magenta Consulting le practică. Nu pentru că nu ar vrea. Prea puține magazine de la noi oferă vânzări online. Cele de peste hotare nu fac toate livrări în Moldova sau limitează tipul de produse accesibile pentru noi. Mulți se abțin de la cumpărături online pentru că nu dețin card sau de teama de a deveni vicitime ale unor fraude.

Astfel, topul celor mai solicitate produse online în Moldova, indică în mare parte la ce avem de fapt acces.

De ce ne place să facem cumpărături online? Motivele cumpărătorilor de la noi nu diferă de cele ale consumatorilor de peste hotare. În primul rând, e vorba de economia de timp. Cumpărăturile pot fi făcute la orice oră. Apoi, se mizează pe prețurile mai mici și alegerea mai mare. Și nu în ultimul rând - din comoditate. Cumpărăturile se fac fără prea multe drumuri istovitoare și, uneori dezolante, la diverse magazine. În plus, nu ești nevoit să stai la coadă.

Ținând cont de toate aceste beneficii, Magenta vă îndeamnă să folosiți mai des mediul online pentru cumpărături. Cererea, după cum se știe, determină oferta. Și poate ajungem și noi să putem alege pe web, și să ne fie aduse acasă, chiar și produsele alimentare.  

Ca măsuri minime de prudență, se recomandă să nu folosim computere publice, să schimbăm mai des parolele conturilor pentru cumpărături, să optăm pentru site-uri verificate și  să ținem cont că, potrivit legislației, putem primi pachete poștale internaționale fără achitarea drepturilor de import, dacă valoarea bunurilor în vamă nu depășește 300 de euro și sunt destinate pentru uz personal.

Interesant despre shopping-ul online

1.     Primul magazin online a apărut în 1994 și a aparținut Pizza Hut.

2.     40% dintre cumpărătorii online nu procură produse până nu verifică review-urile lăsate de alții

3.     În India principalii cumpărători online sunt bărbații

4.     Cel mai vândut produs online în SUA sunt biletele pentru zboruri aeriene

5.     Amazon este lider în vânzările online în Europa, SUA și Canada. Pe site-ul magazinului se înregistrează circa 306 cumpărături/secundă.