Articole asemănătoare

Dragostea pentru ciocolată ne unește. Moldovenii consumă ciocolată regulat, dar moderat

Team building în munți – pentru că ne place înălțimea

1 000 de lei pentru încălzirea locuinței. Cine plătește mai mult?

Bottom of FormDacă ar fi să ne luăm după zicala „Fericiții nu poartă ceas”, ar reieși că moldovenii sunt chiar mulțumiți de viață. 70% dintre respondenții sondajului Magenta, nu poartă ceas de mână niciodată.

Întrebați însă cât de fericiți se simt, rezultatele au relevat altceva.

Portretul moldoveanului fericit

Cei mai fericiți moldoveni locuiesc la Bălți, relevă cercetarea Magenta Consulting. Sunt tineri, cu studii superioare și venituri de peste 10.000 de lei pe lună. Nu sunt căsătoriți, dar se află în relații stabile. Și exact același tipaj de persoane poartă ceas. Cu singura diferență că fericite se consideră un pic mai mult femeile, iar ceasuri poartă aproape întotdeauna bărbații. 

Concluzia 1 — fericiții poate și nu se uită la ceas, dar poartă.

La polul opus, al persoanelor mai puțin fericite se află respondenții cercetării mai în vârstă, de regulă de 51-60 de ani, cu studii primare sau incomplete, venituri mai mici de 1000 de lei, divorțați sau văduvi.  Și la fel, exact același tipaj se evidențiază în cazul celor care nu poartă ceas.

Concluzia 2 — cu un venit mic ceasul e ultimul lucru în lista necesităților.

În plus, acum toată lumea are telefon mobil.

Fericire de nota 5,4

În general, lucrurile nu stau însă chiar atât de rău. Per total, respondenții cercetării Magenta, care a cuprins participanți din întreaga țară, s-au declarat mulțumiți de viață. Media fericirii este de 5,4. Aceasta în condițiile în care au fost rugați să aleagă dintr-o marjă de la 1 la 7 (1 – absolut nefericit și 7 – foarte fericit).

Marja națională e apropiată de cea mondială. În 2012 Gallup a cercetat nivelul de fericire la nivelul a 156 de țări. Media, dintr-o marjă de 1 la 10, s-a dovedit a fi de 5.1. Cei mai fericiți se consideră locuitorii din Danemarca, Norvegia, Elveția, Olanda și Suedia. Același raport confirmă că țările cu venituri mari sunt și mai fericite. Dar nivelul de satisfacție de viață, este în egală măsură asigurat de deținerea unui post de muncă, de posibilitatea de a avea și fi cu familia, de a face fapte bune, de a fi sănătos.

Concluzia 3 — poate nu întotdeauna avem suficienți bani, dar sunt și alte motive pentru a ne simți fericiți. 

Pe voi ce vă face să vă simțiți mulțumiți de viață?

Alte surse: World Happiness Report

______________________________________________

Nota metodologică: datele statistice despre cât de fericiți sunt moldovenii au fost colectate și analizate de către compania Magenta Consulting prin intermediul unui sondaj efectuat la telefon pe un eșantion de 1123 de persoane cu vârstă între 16-60 de ani din întreaga republică. Datele au fost colectate în perioada 31 martie - 23 aprilie 2014.