Articole asemănătoare

Portretul moldoveanului din 2016, desenat din statistici

Moldovenii fac cumpărături online. Sau nu?

Magenta a făcut matematica: cum și cât ulei vegetal consumă moldovenii anual

Imediat cum am aflat că mai bine de 2/3 de moldoveni își iubesc țara, ne-am întrebat câți dintre noi, moldovenii, demonstrează această dragoste prin fapte, mai bine zis, printr-un singur fapt – aleg să rămână acasă. Studiul realizat de Magenta Consulting a aflat dacă moldovenii au de gând  să se stabilească cu traiul în altă țară în următorii doi ani sau au decis să rămână pe loc.

Dvs. vă gândiți serios să plecați peste hotare în următorii 2 ani? (un răspuns posibil)

Dvs. vă gândiți serios să plecați peste hotare în următorii 2 ani? (un răspuns posibil)

Doi din trei moldoveni (deocamdată) rămân acasă

Întrebați dacă au de gând să plece peste hotare în următorii doi ani, 62% din intervievați au răspuns negativ, cel puțin deocamdată nu au în plan să părăsească Republica Moldova. De asemenea, rezultatele sondajului arată că 33% din moldoveni se gândesc la o eventuală plecare în străinătate din diverse motive.

Cei mai mulți, 21%, sunt cei ce se hotărăsc să plece din țară ca să câștige un ban în afară, 8% din respondenți pleacă din cauza unui motiv cu efect de lungă durată, altfel spus, aceștia s-au decis să emigreze din Republica Moldova în viitorul apropiat și să se stabilească cu traiul permanent în străinătate. De două ori mai puțini, 4%,  sunt moldovenii ce pleacă din țară deoarece vor să-și facă studiile peste hotare.

Banii nu aduc dragostea pentru țară, dar nici lipsa lor

În categoria celor 62% de respondenți ce nu au de gând să plece peste hotare în următorii doi ani, o pondere mai mare o au persoanele cu vârsta trecută de 50 de ani și persoanele ce au un venit lunar ce nu depășește suma de 2 000 de lei. De asemenea, în această categorie, într-un număr mai mare sunt întâlniți văduvii și văduvele decât persoanele căsătorite, divorțate, cele ce se află într-o relație de concubinaj sau celibatarii.

Pentru grupul celor ce, totuși, se gândesc să plece din Moldova în viitorul apropiat, salariul mai mare nu-i face să se răzgândească, așadar numărul persoanelor ce vor să părăsească țara crește direct proporțional cu valoarea venitul lunar al respondenților. Cei mai mulți ce au de gând să plece, conform criteriului pe venit,  sunt moldovenii ce au un salariu de peste 5 000 de lei lunar.

Studiul realizat de Magenta Consulting a stabilit că doi din trei moldoveni aleg, deocamdată, să rămână în țară, iar unul din cei trei deja s-a decis să facă pasul ce l-ar trece de granița Republicii Moldova. 

Metodologie: Sondajul a fost realizat de Magenta Consulting pe un eșantion de 641 de persoane. Datele din această cercetare sunt reprezentative la nivel național și au o marjă de eroare de ±3,9% la un interval de încredere de 95%. Datele au fost colectate în perioada 02-10 martie 2015.

VIDEO: