Articole asemănătoare

Portretul moldoveanului din 2016, desenat din statistici

Moldovenii fac cumpărături online. Sau nu?

Magenta a făcut matematica: cum și cât ulei vegetal consumă moldovenii anual

Polița de asigurare medicală obligatorie, acea cărțulie verde pe coperta căreia este desenat un șarpe ce sugrumă un pahar cu picior, obligatoriu scoate în fiecare an puțin peste 4000 de lei din buzunarele moldovenilor cu posturi de muncă oficiale. Însă eficiența acestei cărțulii deseori a fost infirmată de obiceiurile sistemului de asistență medicală din țară.

Magenta Consulting a demarat un sondaj care a ținut să afle căror instituții medicale moldovenii ajung mai des să se adreseze, dacă și cât de des folosesc polița, dacă achită suplimentar pentru serviciile acoperite de aceasta și dacă  plătesc la caserie sau preferă să lase banii pe biroul doctorului.

Tinerii ori merg la medicii privați, ori stau acasă

Atunci când este cazul și necesitatea unor consultații sau îngrijiri medicale, 67% din moldoveni aleg să pășească pragul unei instituții specializate de stat, majoritatea fiind trecuți de 40 de ani sau pensionari.  Doar 15% preferă să se adreseze doctorilor din domeniul privat, iar din această categorie de moldoveni, preponderent, fac parte locuitorii zonei de centru a țării și angajații instituțiilor private. De asemenea, cercetarea evidențiază faptul că numărul respondenților, care își încredințează sănătatea spitalelor private, crește direct proporțional cu venitul lor lunar.

Cu un punct procentual mai mult, adică 16%, sunt moldovenii ce refuză să se prezinte atât în spitalele și policlinicile de stat cât și cele private. Ar trebui de menționat că dintre femeile și bărbații care evită contactul cu doctorul, cei din urmă sunt într-un număr mai mare, iar datele extrase din sondaj confirmă faptul că bărbații, totuși, mai greu se lasă pe mâna medicilor.

Cât de des moldovenii își scot polițele de la naftalină?

Frecventa utilizarii polita de asigurare

Polițele de asigurare medicală sunt obligatorii pentru angajați, însă cât de eficiente sunt acestea și care este puterea lor de influență pe culoarele și în saloanele spitalelor? Încă doar câțiva ani în urmă, odată cumpărate, aceste cărțulii verzi prindeau praf în sertare și pe rafturi. Treptat oamenii au început să le scoată de la naftalină, transforîndu-le într-un fel de valută valabilă doar pentru instituțiile medicale de stat.

Valuta e relativ nouă pentru societatea noastră însă reușește să prindă poziții, fapt demonstrat și de cifrele obținute de sondajul marca Magenta. Așadar, 42% din moldoveni folosesc polița de asigurare medicală la fiecare vizită la doctor, 26% o prezintă mai rar acestuia și 13% continuă să o țină la prăfuit (figura 1). În mare parte, cei ce beneficiază de această asigurare sunt din regiunile de nord și de sud a țării, pensionari și persoane cu un venit lunar ce nu depășește suma de 2000 de lei.

Mita plata medicilor in buzunar suplimentar

Plătim de două ori statului?

Cu toate că polița de asigurare medicală scoate din buzunarele moldovenilor circa 4000 de lei, 30% din intervievați afirmă că la ultima vizită au fost nevoiți să achite suplimentar chiar și pentru serviciile pe care le acoperă polița. De două ori mai mulți sunt moldovenii ce nu au plătit nici un leu în plus - 68% (figura 2).

Mai mică este diferența procentuală dintre respondenții care au plătit la casierie și cei care au lăsat banii pe biroul sau în buzunarul medicului. Totuși, mai mulți sunt cei ce au încredințat banii casierului – 47%. Suplimentar pentru servicii, 31% din respondenți plătesc direct doctorului, iar 22% de persoane au refuzat să răspundă (figura3).

Poate, pe viitor, autoritățile ar trebui să introducă și respectarea obligatorie de către doctori a polițelor de asistență medicală, altfel valuta nouă se află în pericol.

Metodologie: Sondajul despre eficiența polițelor de asigurare medicală obligatorie a fost realizat de Magenta Consulting pe un eșantion de 641 de persoane. Datele din această cercetare sunt reprezentative la nivel național și au o marjă de eroare de ±3,9% la un nivel de încredere de 95%. Datele au fost colectate în perioada 02-10 martie 2015.