Articole asemănătoare

Portretul moldoveanului din 2016, desenat din statistici

Moldovenii fac cumpărături online. Sau nu?

Magenta a făcut matematica: cum și cât ulei vegetal consumă moldovenii anual

El este Ion, Ion a trăit o viață lungă dintre care 50 de ani a servit pentru cartea sa de muncă. Pe parcursul a cei 50 de ani de trezit, de mers la serviciu, de petrecut timp cu familia, de mers la culcare, de distrat în weekenduri, Ion a petrecut în total circa 11 ani muncind, la serviciu, pentru a câștiga bani.Miliarde de oameni pe globși milioane în ­­Republica Moldova au același program ca al lui Ion. O bună parte din noi muncește din greu și cinstit o viață întreagă pentru a-și realiza visele și rareori le duce pe toate la un bun sfârșit. Lucrurile ar fi stat altfel dacă fiecare din noi ar fi avut șansa să câștige un milion la loterie.

Moldovenii ar investi un milion de lei în imobiliare, confort, afaceri și amintiri

Echipa Magenta Consulting a aflat cum ar fi acționat moldovenii în cazul în care ar fi câștigat un milion de lei la loterie. Pentru că un milion de lei e mult pentru un angajat de rând, fiecare respondent a avut dreptul să răspundă pe ce va cheltui banii în primul rând, al doilea și, respectiv, al treilea rând. Așadar, o treime din moldoveni în primul rând ar investi câștigul într-o locuință sau un automobil – 33%, 18% ar investi într-o afacere, iar 11% din respondenți ar investi în amintiri – ar pleca să călătorească.

În cazul celui de-al doilea și de-al treilea rând de importanță a destinației banilor câștigați la loterie, preferințele moldovenilor pentru locuință, automobil, afacere și călătorie sunt în top și se schimbă doar cu locurile, dar apar și noi lideri. Printre alegeri se găsesc astfel de acțiuni precum caritatea – 16% dintre moldoveni ar dona banii câștigați unei case de copii sau persoanei care are o nevoie mai mare de acești bani. Încă o treime de moldoveni au făcut alegerea în favoarea „zilelor negre”, mai exact, 31% dintre respondenți ar păstra banii pentru zilele în care vor avea o nevoie deseobită de bani.

Activități pe care moldovenii le-ar întreprinde în cazul câștigării unui milion la loterie, %


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Categoria moldovenilor care ar cumpăra o casă sau o mașină de banii câștigați este în cea mai măsură reprezentată de persoanele ce încă nu au atins vârsta de 30 de ani,totodată ponderea pentru persoanele trecute de 30 de ani nu este cu mult mai mică. Printre persoanele care ar pleca în călătorie de banii obținuți după tragerea biletului norocos, majoritatea sunt tinerii cu vârsta până la 22 de ani, elevi sau studenți și persoane ce au un venit lunar peste 15 mii de lei.

Dintre cei ce ar investi banii într-o afacere, o bună parte – 38% sunt cei ce dețin deja propriul business. Cei mai diverși, însă, sunt moldovenii care ar păstra premiul în valoare de un milion de lei pentru situațiile în care vor avea cea mai mare nevoie de ei. Așadar, o pondere mai înaltă în această categorie o au locuitorii zonei de nord a Republicii Moldova, persoanele cu vârsta cuprinsă între 30 și 40 de ani, văduvele sau văduvii, persoanele aflate într-o relație de concubinaj și cei ce lunar au un venit de peste 20 de mii de lei. Milionul s-a împărțit, a rămas doar să tragem biletul cu noroc!

Metodologie: Sondajul a fost realizat de Magenta Consulting pe un eșantion probabilistic stratificat multistadial de 1129 de respondenți, cu o marjă de eroare de +/-3% la un nivel de încredere de 95%. Datele au fost colectate în perioada 22 septembrie – 8 octombrie, 2015. Datele au fost adunate din chestionarele ce au fost colectate prin intermediul interviurilor față în față.