Articole asemănătoare

Portretul moldoveanului din 2016, desenat din statistici

Moldovenii fac cumpărături online. Sau nu?

Magenta a făcut matematica: cum și cât ulei vegetal consumă moldovenii anual

Colacii în jurul burții mai importanți decât pătrățelele. Dar, se pare, că și în Moldova apare generația pentru modul sănătos de viață. Constată studiul Magenta Consulting, care a decis să vadă ce fac moldovenii pentru a-și prelungi tinerețea și starea fizică bună.

„Toată viața ți s-au spus lucrurile pe care nu poți să le faci.  Toată viața îți vor spune  că nu ești suficient de bun, puternic sau talentat, că nu ai înălțimea sau masa corporală necesare, că nu ești potrivit pentru a juca sau obține ceva. Îți vor spune NU de mii de ori, până acest cuvânt își va pierde sensul. Iar tu le vei răspunde DA!„ JUST DO IT!

Cu acest slogan și astfel de mesaje publicitare Nike a lansat în SUA o generație a „modului sănătos de viață", iar jogging-ul s-a transformat în unul din sporturile cele mai practicate de populație. Alergatul, alimentația corectă și consumul de apă au devenit un indice al bunăstării, voinței și succesului. Sloganului s-au conformat și ceilalți. Localurile servesc un pahar gratuit de apă rece înainte de masă. Autoritățile au amenajat piste pentru sport. Transportul public e prevăzut cu instalații sau spații pentru biciclete și rareori întâlnești americani din clasele superioară și mijlocie care să nu știe ce aport de proteine, glucide sau lipide aduce vreun produs.

În Moldova promovarea modului sănătos de viață se rezumă la câteva spații publice dotate cu echipament sportiv și terenul de la Valea Morilor în Chișinău. La sat cel mai bun sport e munca fizică, iar în celelalte orașe te poți menține în formă în sălile sportive, dacă există. Dovadă a bunăstării sunt considerați mai degrabă colacii din jurul burții - ești gras, deci ai din ce să-ți cumperi mâncare multă și consistentă.

Cu toate acestea, bucură faptul că în Moldova există și din cei care, în pofida faptului că sunt deseori luați peste picior, optează pentru un mod sănătos de viață, cu sport și alimentație corectă. Magenta Consulting a decis să vadă cine prevalează în clasament și ce fac moldovenii pentru a-și prelungi tinerețea și starea fizică bună.

Pentru a fi sănătos în Moldova trebuie să duci un mod activ de viață, să mănânci sănătos, să dormi cel puțin 7 ore pe noapte și să nu fumezi. Afirmația este valabilă pentru circa 15% din respondenți, în special tineri, de 16 - 29 de ani. Să fie acesta un indice că și în Moldova apare generația celor care duc un mod sănătos de viață?

Exercițiile fizice, dar nu neapărat la sală, sunt antrenamentele preferate pentru cei care fac ceva activitate. Urmează apoi baschetul și jogging-ul. Dar acestea sunt practicate mai mult de tinerii între 16-22 de ani, probabil pentru că educația fizică încă mai este materie obligatorie în instituțiile de învățământ. Doar 1% din respondenții cu vârsta de 50-59 de ani și nimeni de 60-65 de ani nu merge la sala de sport.

Tipurile de sport practicate de câteva ori pe săptămână sau lună, pe categorii de vârstă (%)

 

Un indicator bun e consumul de apă. 51% din respondenți beau pe zi 1 -1,5 litri de apă. Iar regulamentarii 2 litri și mai mult de apă pe zi au grijă să-i consume 28%.

Pentru 85% activitatea sportivă îndrăgită încă mai rămâne statul pe loc. Consumul de fructe și legume, cu excepția cartofilor, se reduce la o data pe săptămână sau chiar mai puțin, comparativ cu doza zilnică de minimum 400 gr recomandată de Organizația Mondială a Sănătății. Timpul liber este petrecut în fața televizorului, la film sau pe rețelele sociale. Doar 20% ies la plimbare.

De aici, probabil, și explicația de ce în Moldova, 49,2% din populație este supraponderală, potrivit unor date ale Organizației Mondiale a Sănătății din 2008. Excesul de greutate, pe lângă inconveniențele fizice, cauzează boli cardiovasculare, cancer și diabet. Tot OMS indică principalele cauze ale mortalității în Moldova ca fiind bolile cardio-vasculare, cancerul și patologiile sistemului digestiv.

Acest articol a fost realizat în baza cercetării solicitate Magenta Consulting de compania Aqua Unica.

Alte surse:

http://www.who.int/gho/ncd/risk_factors/overweight/en/

http://www.euro.who.int/en/countries/republic-of-moldova/data-and-statistics