Articole asemănătoare

Portretul moldoveanului din 2016, desenat din statistici

Moldovenii fac cumpărături online. Sau nu?

Magenta a făcut matematica: cum și cât ulei vegetal consumă moldovenii anual

În 1965, în cadrul unei conferințe de presă, Luther Terry, reprezentantul Asociației Chirurgilor din SUA, declara pentru prima data că fumatul cauzează cancer de plămâni. Afirmația sa,  bazată pe 7000 de cercetări științifice, a avut efectul unei avalanșe. Vânzările de țigări, imediat după declarație au scăzut cu 20%. Iar aceasta ținând cont de faptul că 43% din locuitorii SUA pe atunci fumau. Americanii au răspândit moda pentru fumat și tot ei s-au întors cel mai înverșunat împotriva ei. Astăzi, datorită unui șir întreg de acțiuni prohibitive și punitive, numărul de fumători s-a redus până la 18%.

De ce oamenii fumează totuși?

Cercetarea preliminară condusă de consultanții Magenta Consulting, bazată pe numeroasele studii la subiect, constată că cei mai mulți oameni încep să fumeze în adolescență, iar la etapa maturității acesta este deja un obicei. Principalele motive pentru care tinerii fumează sunt spiritul de aventură, dorința de a părea mai maturi sau de a se afirma în fața prietenilor și curiozitatea de a experimenta ceva interzis. Adulții, la rândul lor, fumează fie pentru că la această etapă deja sunt dependenți, fie încep pentru a face față stresului și problemelor economice și personale. Într-un final, există și o categorie de oameni care spun că procesul de a fuma le provoacă plăcere.

Când fumatul devine dependență?

Pe vremea lui Terry, în 1965 fumatul era considerat un obicei ușor de combătut prin argumente convingătoare. Astăzi, lucrurile s-au schimbat. Individul este considerat dependent din moment ce începe să caute compulsiv țigări:

-          nu se poate abține să nu fumeze prea mult timp și este gata să încalce orice reguli pentru a fuma, de exemplu, în avion;

-          își începe dimineața cu o țigară;

-          este gata să iasă noaptea doar pentru a-și cumpăra un pachet de țigări

-          renunță la alte necesități pentru a folosi banii pentru țigări

-          și cel mai important, este conștient de daunele pe care și le cauzează sănătății

Fumatul în Moldova – obicei sau dependență?

Studiul despre fumat, realizat de Magenta Consulting pe un eșantion de 1505 respondenți, a scos în evidență faptul că fumătorii de la noi sunt dependenți.

Astfel, un fumător din Moldova:

  • fumează  în mediu 17,9 țigări pe zi (67% cotă în creștere cu 12 p.p. față de anul 2012) — aproape un pachet.
  • cunoaște despre daunele fumatului, dar nu se îngrijorează că fumatul îi va afecta sănătatea în viitor
  • este mai reticent față de interzicerea fumatului în locurile publice (poziția de apărare a viciului)

Fig. 8 (2E): (întrebarea pentru fumători) În mediu, câte țigări fumați pe parcursul unei săptămâni?, N=338, %

21% dintre respondenții sondajului fumează zilnic, iar 1% fumează mai rar decât zilnic.

Interesant este și faptul că analizând profilul socio-demografic al fumătorului cu cel al nefumătorului, cercetătorii companiei Magenta Consulting au descoperit că fumătorii citesc mai rar, locul de lucru este mai des în aer liber, au mai puțini copii și sunt expuși fumului de țigară acasă și la serviciu într-o măsură mai mare.

Totuși, avem motive să ne bucurăm. Procentajul celor care nu fumează deloc  formează majoritatea — 77%.  Iar acest număr a crescut cu 2 p.p. în comparație cu cercetarea despre fumat desfășurată de compania de consultanță și cercetări de marketing în 2012.

Reportaj Publika TV

______________________________________________

Cercetare despre obiceiurile de fumat în Republica Moldova a fost realizată de Magenta Consulting, la comanda Organizației Mondiale a Sănătății, conform metodologiei studiilor KAP, în cadrul căreia sunt analizate cunoștințe, atitudini și practici. Datele cantitative au fost colectate prin intermediul a 1505 interviuri realizate în rândul populației cu vârsta de 16-55 de ani, pe întreg teritoriul republicii, exclusiv Transnistria. Acest număr de interviuri asigură o marjă de eroare de ±2% la un nivel de încredere de 95%. Datele au fost colectate în perioada  08.03.2014 - 29.03.2014.