Articole asemănătoare

Portretul moldoveanului din 2016, desenat din statistici

Moldovenii fac cumpărături online. Sau nu?

Magenta a făcut matematica: cum și cât ulei vegetal consumă moldovenii anual

Tehnologiile avansează într-un ritm alert, dar și se infiltrează în viața noastră de zi cu zi, câștigând fani ai dispozitivelor inteligente și printre rândurile moldovenilor, printre care se numără și copiii. 

Jucăria de odinioară a maturilor a fost furată de copiii lor 

După ce am aflat că cei mai răsfățați copii în Europa sunt cei din Moldova, urmează să aflăm dacă părinții moldoveni sunt la fel de indulgenți și generoși și în privința dispozitivelor inteligente, nu doar a banilor de buzunar, în relația cu odraslele lor. Magenta Consulting a realizat un sondaj, întrebându-i pe respondenți dacă încredințează copiilor lor gadgeturi și pentru cât timp. 

Figura 1: Copilul dumneavoastră (cel puțin unul dintre copii) are telefon mobil? (% dintre drespondenții care au copii)

Posesia telefonului mobil a copiilor

Sondajul dat, demarat de Magenta Consulting, se referă doar la categoria părinților moldoveni ce au copii cu vârsta cuprinsă între 7 și 16 ani. Așadar, 76% din părinții interogați au spus că cel puțin unul dintre copiii lor are un telefon mobil, 24 %, respectiv, au avut un răspuns negativ (Figura 1). 

Acum amintiți-vă cum 10 – 15 ani în urmă, un telefon mobil în buzunarul unui elev reprezenta mai mult un moft decât o necesitate, telefoanele mobile pe atunci erau jucăria celor maturi, care aveau afaceri și întrebări de rezolvat. Însă lucrurile s-au schimbat radical într-un deceniu, iar astăzi doar o treime din copii nu are un telefon mobil.

Categoria părinților care au încredințat copiilor lor telefoane mobile este în mai mare măsură reprezentată de către respondenții cu domiciul stabilit la oraș și cei ce locuies în zona de nord al țării. De asemenea, în această categorie este mai mare ponderea părinților ce au venit lunar de la 5 000 de lei în sus. 

Lăsăm copiii să se joace la calculator pe săturate sau o facem pe exigenții?

Părinții moldoveni sunt indulgenți și mai puțin severi și atunci când este vorba de restricții, mai ales cele de timp, atunci când copiii lor sunt lăsați să se folosească de dispozitivele inteligente. 84% din respondenți au spus că își lasă copiii să se joace la telefon, tabletă sau calculator atât timp cât își doresc cei mici, 11% au spus că nu dispun de calculatoare sau tablete. 

Există un alt grup de părinți, grupul celor 5% de mămici și tătici, care au recunoscut că chiar dacă au în casă fie calculator, fie tabletă, fie orice alt gadget, nu-și lasă odraslele să se joace cu ele. Așadar, conform rezultatelor primite în urma sondajului, reiese că un copil în mediu petrece în mediu aproape două ore zilnic în fața ecranului de smartphone, laptop, tabletă sau calculator (Figura 2).  

Figura 2: Cât timp lăsați copii să se joace la computer/ tabletă timp de o zi?

Timp mediu in care copii se joaca

Media dată este la limită, specialiștii avertizează părinții să își educe copiii, indiferent de vârstă sau sex, asftel încât să nu depășească niciodată mai mult de două ore pe zi de folosire a calculatorului, tabletei sau telefonului mobil. În caz contrar, unul dintre cele mai mari riscuri reprezintă dependența de dispozitive inteligente enumerate anterior. 

Metodologie: Sondajul a fost realizat de Magenta Consulting pe un eșantion de 641 de persoane. Datele din această cercetare sunt reprezentative la nivel național și au o marjă de eroare de ±3,9% la un interval de încredere de 95%. Datele au fost colectate în perioada 02-10 martie 2015.