Articole asemănătoare

Team building în munți – pentru că ne place înălțimea

1 000 de lei pentru încălzirea locuinței. Cine plătește mai mult?

Cercetare Magenta: au ceva în comun ceasul și fericirea?

Ciocolata este una dintre cele mai controversate plăceri de pe Pământ. Puțini sunt cei care nu o iubesc. Unii oameni de știință afirmă că este periculoasă, alții susțin că e un element care acționează benefic asupra activității cognitive. Bineînțeles, sunt milioane de oameni care suferă din cauza dependenței pentru ciocolată și dulciuri și nici nu bănuiesc acest lucru. Magenta Consulting, lăsând la o parte polemicile despre efectele ciocolatei, a aflat care este relația moldovenilor cu dulciurile, demarând un sondaj de opinii printre locuitorii Republicii Moldova.

Mâncăm ciocolată pe soare și ninsoare

Rezultatele studiului marca Magenta arată că aproape fiecare al treilea moldovean cumpără ciocolată săptămânal. Ponderea moldovenilor care se aprovizionează cu ciocolată lunar se ridică la 40%. De mențioant este că atât în lunile calde ale anului, cât și în cele reci, ciocolata este procurată de aceeași categorie de moldoveni. Astfel, vânzările la ciocolată sunt constante pe întreaga perioadă a anului.

Frecvența procurării ciocolatei pe parcursul anului, % 

Cei mai mulți care cumpără ciocolată în fiecare săptămână, sunt în mare parte tinerii cu vârsta cuprinsă între 18 și 21 de ani, femeile și moldovenii din sudul republicii. Totodată, în perioada caldă, aproape fiecare al doilea moldovean cu vârsta cuprinsă între 16-30 de ani cumpără săptămânal ciocolată. Însă în perioada rece a anului cele mai înalte cote de procuare au fost atinse de moldovenii cu vârsta cuprinsă între 18 și 40 de ani.

Ciocolata este deliciul atât al celor săraci cât și celor mai bogați, așadar aceasta este cumpărată pe parcursul anului în aceiași măsură atât moldovenii care au venitul lunar de 3000 de lei, cât și de cei cu venitul de până la 15 000 de lei în familie. În același timp, ciocolata este preferata elevilor și studenților, dar și a oamenilor de afaceri, mai mult de jumătate de oameni care au o afacere – cumpără ciocolată săptămânal.

Alegem ciocolata în ambalaje de 260-500 grame                                                                                                              

Lucrurile stau diferit la cantitatea de ciocolată pe care și-o permit moldovenii. Conform rezultatelor studiului Magenta, vara, fiecarea al cincilea moldovean cumpără ciocolată în ambalaje de 160-250 de grame la o cumpărărtură. Iarna, însă, aceiași categorie de moldoveni cumpără ciocolată în cantități mai mari – de 260-500 de grame. Ciocolata în cantități de peste 500 grame este procurată de un număr mai mic de moldoveni, ponderea lor nu nedepășește valoarea de 11%.

Ciocolata în ambalaje de 160-250 de grame, este cumpărată de femei și bărbați în egală măsură. Acestea mai frecvent este procurată de moldovenii celibatari, de casnici și de cei cu vârsta cuprinsă între 26-30 de ani.  Ciocolata de 260-500 de grame este cumpărată în aceiași măsură la nordul și sudul Republicii Moldova, în proprorție mai mare de cei ce stau la oraș și de moldovenii ce dețin propria afacere. 

Cantinatea de ciocolată procurată la o cumpărătură pe parcursul anului, % 

Chiar dacă în lista cumpărăturilor săptămânale nu ne lipsește ciocolata, suntem un popor care preponderent consumă dulciurile cu măsură. Iar, conform mai multor specialiști în domeniul nutriției, toate alimentele naturale sunt binevenite, atât timp cât se respectă cantitatea admisibilă. Rămâne doar să investim în ciocolata naturală, cu minimum de adaosuri și componente mai puțin sănătoase. 

Metodologie: Sondajul a fost realizat de Magenta Consulting pe un eșantion probabilistic stratificat multistadial de 1129 de respondenți, cu o marjă de eroare de +/-3% la un nivel de încredere de 95%. Datele au fost colectate în perioada 22 septembrie – 8 octombrie, 2015. Datele au fost adunate din chestionarele ce au fost colectate prin intermediul interviurilor față în față.