Articole asemănătoare

Portretul moldoveanului din 2016, desenat din statistici

Moldovenii fac cumpărături online. Sau nu?

Magenta a făcut matematica: cum și cât ulei vegetal consumă moldovenii anual

Primăvara a venit cu un nou val de viroze și a instalat carantină în familii întregi din Republica Moldova. Cu toate acestea, moldovenii care lipsesc, pe motiv de boală, de la posturile sale de muncă sau lecții și rămîn acasă, nu se grăbesc să ajungă la medici. Conform unui studiu realizat de Magenta Consulting, 40% din respondenți, atunci cînd depistează simptome de răceală sau gripă, refuză să se adreseze doctorilor.

Medicii merită doar cazurile grave de răceală

Cu toate că sondajul spune că 40% din moldoveni refuză să apeleze la servicii medicale calificate atunci cînd răcesc sau au gripă, aproape 60% dintre ei acceptă faptul că doctorii sunt de folos. Așadar, doar 17% din respondenți se adresează medicului la primele simptome de răceală, cam tot atîția sunt cei ce ajung să stea la cozile interminabile din policlinici peste o zi sau două de la declașarea bolii, însă doar în cazul în care starea lor fizică nu se ameliorează. Cu 10 puncte procentuale mai mulți sunt cei ce se adresează medicului abia în momentul în care simptomele și starea sănătății se agravează.

Sănătatea se măsoară în bani și ani

Sondajul despre atitudinea și responsabilitatea moldovenilor față de propria sănătate, realizat de Magenta Consulting, de asemenea, evidențiază faptul că cei trecuți de 40 de ani ajung mai rar să consulte doctorul la o răceală, însă printre cei iresponsabili se numără și tinerii cu vîrsta cuprinsă între 21-25 de ani.

Rezultatele studiului comunică și despre faptul că sănătatea și atenția sau prioritatea acordată acesteia depinde de situația financiară, mai cu seamă, de veniturile moldovenilor. Pensionarii, studenții și cei ce au venituri lunare sub 4 000 de lei constituie cea mai mare parte a celor ce nu se adresează doctorului imediat cum­­ se îmbolnăvesc.

VIDEO

_____________________

Metodologie: Sondajul despre responsabilitatea moldovenilor față de sănătatea proprie a fost realizat de Magenta Consulting pe un eșantion de 641 de persoane. Datele din această cercetare sunt reprezentative la nivel național și au o marjă de eroare de ±3,9% la un interval de încredere de 95%. Datele au fost colectate în perioada 02 - 10 martie 2015.