Articole asemănătoare

Portretul moldoveanului din 2016, desenat din statistici

Moldovenii fac cumpărături online. Sau nu?

Magenta a făcut matematica: cum și cât ulei vegetal consumă moldovenii anual

 

Jocurile video sunt deseori numite drogul secolului XXI. O realitate alternativă care te lasă să fii erou sau un ticălos, să ai puteri supranaturale, să ai mai multe vieți, să omori și rămâi nepedepsit pentru asta. Poți fi oricine și face orice. Jocurile video nu sunt nimic altceva decât vise realizate printr-un click și butonarea câtorva combinații de taste. 

Industria jocurilor video la nivel global face zeci de miliarde de dolari anual, însă mai puțin în Moldova, care nu intră nici măcăr în Top 100 de țări care aduc venituri producătorilor de jocuri video. Magenta Consulting a făcut o cercetare care a aflat care este rata moldovenilor contaminați de microbul gaming-ului. Așadar, studiul realizat de echipa Magenta, a arătat că 90% din moldoveni nu joacă deloc în video games, doar 3,4% din respondenți au recunoscut că joacă zilnic la consolă sau PC, restul fiind prinși în jocuri video o dată pe săptămână și mai rar. 

Ne place să spargem bomboane, mai puțin cranii

Gamerii din Moldova sunt în egală măsură în nordul, sudul și centrul țării; sunt atât cu studii superioare cât și cei cu medii sau liceale; sunt atât liberi profesioniști și deținători de afaceri proprii cât casnici, șomeri și angajați ai companiilor de stat și celor private.

Totuși, dacă e să analizăm moldovenii ce joacă în mediul virtual după din punct de vedere al vârstei, mediului în care sunt stabiliți și al genului de care aparțin, atunci majoritatea gamerilor din Moldova sunt tinerii cu vârsta cuprinsă între 16 și 24 de ani. De asemenea, această categorie de respondenți, activi în jocurile video, este reprezentată în proporție de aproximativ 60% de bărbați și de locuitorii mediului urban.

Conform rezultatelor cercetării realizate de Magenta Consulting, mai bine de jumătate din gamerii moldoveni asortează și sparg bomboane, seamănă, ară și culeg, caută, sapă și găsesc comori pe rețelile de socializare - 65%. 29% în prezent preferă jocurile cu cărți, 22% din respondeți aleg jocuri cu întrecere auto ca în filme și 20% - cele cu strategii. Gameri violenți sunt mai puțini în Moldova, doar 14% din ei preferă jocurile acțiunea principală a cărora este împușcatul, iar 11% aleg jocurile video în care luptă cu adversarii până la moarte.

Jocurile video sunt deseori numite drogul secolului XXI. Ele tot sunt o ușă prin care evadezi, spre fericire sau nu, 90% din moldoveni aleg să rămână în lumea reală.

  

Metodologie: Sondajul a fost realizat de Magenta Consulting pe un eșantion de 641 de persoane. Datele din această cercetare sunt reprezentative la nivel național și au o marjă de eroare de ±3,9% la un interval de încredere de 95%. Datele au fost colectate în perioada 02-10 martie 2015.