Articole asemănătoare

Portretul moldoveanului din 2016, desenat din statistici

Moldovenii fac cumpărături online. Sau nu?

Magenta a făcut matematica: cum și cât ulei vegetal consumă moldovenii anual

Câinii dețin primația la capitolul domesticire. Prieteni ai omului ei sunt de mai mult de 14.000 de ani. Pisicile — de mai mult de 7.000, dar aceasta nu prea are vreo influență asupra alegerii animalelor de companie. În SUA, de exemplu, diferența ce ține de număr este de 6% în favoarea câinilor. Aflați din sondajul Magenta Consulting cum stau lucrurile în Moldova. 

Animalele de companie trebuie să aducă folos

Moldovenii au de cele mai dese ori atitudine de gospodar chiar și în privința câinilor și pisicilor.. Animalele ținute la casă trebuie să aducă folos, constată sondajul Magenta Câinele, descendent al lupilor, este un bun exemplu în acest sens. El apără casa. Nu degeaba  aproape 84% din respondenții care locuiesc la casă pe pământ au ales să crească anume un câine. Nu se exclude și faptul că la bloc e mai greu să ții un cățel, atât din cauza spațiului limitat, dar și a condițiilor de îngrijire mai solicitante. Doar 8,7% dintre locatarii caselor cu multe etaje au acasă un câine. Dar, ținând cont că aproape 90% din participanții la sondaj care au indicat că locuiesc în casă la sol sunt de la sat, iar animalele ținute de plăcere în mediul rural nu este ceva obișnuit, versiunea utilității pare mai plauzibilă.

Pisicile în Moldova sunt animale de apartament

Pisicile sunt și ele de folos. Ele prind șoareci. Dar pentru că nu au nevoie de spații mari și nici la plimbare nu e neapărat să fie scoase, numărul pisicilor care locuiesc la bloc îl depășește pe cel al câinilor —13,3%, mai arată sondajul.

Alegerea e mai mica, dar nu se limitează doar la pisici și câini

Alte vietăți ce le țin companie oamenilor din Moldova sunt peștii, care sunt ținuți cu preponderență de cei ce locuiesc la bloc, inclusiv în calitate de decor al casei. Papagalii sunt aproape la fel de populari pentru ambele categorii de locuitori. În schimb rozătoarele, cum ar fi hamsterii, oricât nu ar părea de straniu sunt crescuți într-o proporție mai mare de stăpânii cu casă la sol decât cei de la bloc.

Cine e câștigător?

Lupta principală totuși în Moldova se dă între pisici și câini. Iar în această privință patrupezii ce latră sunt preferați într-o proporție mai mare — 61.6% față de 47.1%.

28% dintre respondenți nu au nici un animal de companie. 

______________________________________________

Nota metodologică: datele au fost colectate și analizate de către compania Magenta Consulting prin intermediul unui sondaj efectuat la telefon (CATI) pe un eșantion de 1123 de persoane cu vârstă între 16-60 de ani din întreaga republică. Datele au fost colectate în perioada 31 martie - 23 aprilie 2014.