Articole asemănătoare

Portretul moldoveanului din 2016, desenat din statistici

Moldovenii fac cumpărături online. Sau nu?

Magenta a făcut matematica: cum și cât ulei vegetal consumă moldovenii anual

Aproape jumătate din angajații de oficiu din Moldova sunt gata să amâne nașterea unui copil în favoarea carierei, constată studiul on-line desfășurat de Magenta Consulting. Cel mai mult de păstrarea serviciul și avansare sunt preocupați angajații instituțiilor private și ai organizațiilor neguvernamentale. În același timp, 39% din respondenții care lucrează la instituții guvernamentale sunt mai puțin reticenți față de ideea de a avea un copil.

Magenta sondaj cariera copii

De ce nu vor angajatele de oficiu să nască?

Cel mai probabil, din cauza salariului. Spre deosebire de alte state, de exemplu cele ale Americii Latine, unde salariile primite de bugetari sunt mari și implică privilegii, acestea fiind cele mai solicitate și greu de obținut locuri de muncă, în Moldova salariații din mediul privat și ONG-uri sunt mai bine plătiți. Tot ei, conform sondajului Magenta Consulting, fac parte din respondenții care se abțin de la procreare în favoarea carierei. 

În același timp, o doză importantă de influență ar putea avea și frica de a pierde statutul și poziția deținută. Se știe, în condiții de concurență locul de muncă nu stă mult timp gol.

E adevărat că bebelușii stagnează cariera?

Până mai recent se credea că da. Un studiu realizat la Harvard Business School în rândul a 25.000 de bărbați și femei ce au absolvit această instituție de învățământ arată altceva. Cariera femeilor stagnează nu din cauza că sunt înlăturate din concurență atunci când au copii, ci pentru că oferă prioritate carierei soțului.

Un studiu realizat de Magenta Consulting anterior, confirmă această realitate și pentru țara noastră. Conform acestuia: „femeile au o ascensiune mai furtunoasă pe scara ierarhică a companiilor, însă, în mai multe cazuri, rămân a fi blocate la nivelul de mijloc.” În același timp, „în rândul angajaților de top sunt mai des bărbați, fiind prezenți într-o pondere de 73%.”http://consulting.md/rom/articole/modele-de-ascensiune-in-cariera-caracteristice-pentru-republica-moldova

În ceea ce privește vârsta la care femeile aleg să nască un copil, datele statistice furnizate de Biroul Național de Statistică indică faptul că numărul nașterilor între 30-34 de ani —probabil, aici se încadrează angajatele dedicate carierei — este destul de mare. Totuși, majoritatea femeilor din Republica Moldova dau naștere unui copil la vârsta de 25-29 de ani. 

Magenta nascuti

Incepind cu anul 1997- Fara populatia din partea stinga a Nistrului si municipiul Bender 

Sursa: Biroul National de Statistica

 

Ținând cont că intervalul de vârstă de la 30 la 40 de ani este perioada de autorealizare profesională a majorității persoanelor, explicația de ce femeile se opresc la un anumit nivel de carieră pare a fi evidentă. În plus, fiind plătiți mai bine, și primația carierei bărbaților în familie pare a se impune de la sine. În acest sens, reticența angajaților de oficiu, cel puțin a celor din mediul privat și ONG-uri, pare a indica asupra unei tendințe de schimbare a lucrurilor — femeile din Moldova se gândesc tot mai mult la carieră în detrimentul nașterilor, care după 2010 scad tot mai mult. 

Magenta cariera familie

Incepind cu anul 1997- Fara datele raioanelor din partea stinga a Nistrului si municipiul Bender
Sursa: Biroul National de Statistica
Drepturi de autor:Rezervate

__________________________________

Metodologie: Articolul despre copii și carieră a fost realizat în baza sondajului on-line desfășurat de Magenta Consulting pe platforma sa web sondaje.md, pe un eșantion de 249 de persoane.

VIDEO