Articole asemănătoare

Portretul moldoveanului din 2016, desenat din statistici

Moldovenii fac cumpărături online. Sau nu?

Magenta a făcut matematica: cum și cât ulei vegetal consumă moldovenii anual

Responsabilitatea numărul unu pentru fiecare elev este școala. Dar cu ce se ocupă aceștia atunci când nu au lecții de făcut? Magenta Consulting a aflat ce activități de divertisment sunt potrivite pentru  copiii care au între 8 și 10 ani împliniți, după părerea moldovenilor. 

Băieți

Echipa Magenta i-a rugat pe moldoveni să aleagă 3 cele mai importante și potrivite jocuri pentru băieți. În Figura 1 am reprezentat care sunt jocurile pe care respondenții le-au numit în general (Total) și care jocuri au fost nominalizate în primul rând. Astfel, conform rezultatelor studiului, cei mai mulți dintre moldoveni (60%) au numit sportul – jocurile de volei, baschet, fotbal drept activitate potrivită pentru băieții de 8-10 ani, iar circa fiecarea al treilea respondent (28%) consideră că această activitate este cea mai potrivită. Unul din doi intervievați au numit cititul cărților drept cea mai potrivită metodă de a petrece timpul liber distractiv. Iar jumătate dintre aceștia califică lectura pe primul loc pentru băieți.

Mulți au făcut accent pe creativitatea și motorica copiilor, mai cu seamă, 36% consideră că băieții trebuie să se joace în constructor. Acest joc a ocupat poziția trei în top cele mai bune jocuri cu o pondere de 18%.  Totodată, moldovenii au ales în topul preferințelor sale ajutorul pe acasă pentru tata și jocurile în aer liber, câte 44%.

Cele mai multe simpatii, practicarea sportului a acumulat de la locuitori ai mediului urban, cei care au între 16 și 20 de ani și cei între 50 și 60 de ani și personale cu studii superioare, dar și cei ce au un venit lunar între 15 și 20 de mii de lei. Pentru citit pledează preponderent femeile.

Figura 1. Cele mai bune jocuri pentru băieți cu vârta de 8-10 ani, practicate în timpul liber, % 

Fete

În cazul fetelor, lucrurile stau diferit. În primul rând, cred moldovenii, fetele ar trebuie să citească cărți – 42%. Per general, ponderea moldovenilor care numesc lectura drept activitate potrvită pentru fete constituie 68%.  Tot conform sondajului Magenta, 56% cred că atunci când fetele nu au lecții de făcut, trebuie să-și ajute mamele în gospodărie. În topul nominalizațiilor de cele mai bune activități, ajutorul mamei la treburi casnice  este plasată pe locul trei. De asemenea, jumătate dintre moldoveni consideră drept potrivite pentru fetele de 8-10 ani, jocurile în aer Pentru citit s-au pronunțat persoanele tinere, cu vârsta cuprinsă între 30 și 50 de ani și cele care dețin studii medii sau superioare. Ajutorul fetelor oferit mamelor sale este în topul preferințelor într-o mai mare măsură pentru moldovenii de la  sat și văduvi sau văduve.

Figura 2. Cele mai bune jocuri pentru fete cu vârta de 8-10 ani, practicate în timpul liber, % 

Circa jumătate de moldoveni consideră drept oportună lectura, atât pentru fete, cât și pentru băieți. Jocurile de diferite tipuri au obținut ponderi mai mici, în comparație cu cititul cărților, ceea ce înseamnă că moldovenii recunosc importanța educației și necesitatea investirii timpului în educație. 

Metodologie: Sondajul a fost realizat de Magenta Consulting pe un eșantion probabilistic stratificat multistadial de 1129 de respondenți, cu o marjă de eroare de +/-3% la un nivel de încredere de 95%. Datele au fost colectate în perioada 22 septembrie – 8 octombrie, 2015. Datele au fost adunate din chestionarele ce au fost colectate prin intermediul interviurilor față în față.