Articole asemănătoare

Magenta a făcut matematica: cum și cât ulei vegetal consumă moldovenii anual

Prea bolnăvicioși sau perfect sănătoși: 93% de moldoveni merg la farmacii

Vezi cine sunt moldovenii ce își permit electrocasnice de la magazinele specializate

Câtă încredere aveți în una din următoarele personalități politice? Este întrebarea pe care a adresat-o, în an electoral, la 1.104 participanți, din circa 80 de localități ale țării, la cel mai recent sondaj Magenta Consulting. Respondenților li s-a oferit o listă cu 22 de personalități politice ce figurează activ în viața politică a țării. Pentru fiecare dintre ei, participanții au fost invitați să-ți evalueze nivelul de încredere prin calificativele: foarte multă încredere, oarecare încredere, nu prea am încredere și nu am deloc încredere.

Astfel,  primii 4 în topul încrederii în personalitățile politice sunt: Iurie Leancă, Dorin Chirtoacă, Vladimir Voronin și Vlad Filat. Graficul cu rezultatele tuturor personalităților politice îl puteți vedea mai jos. 

Magenta Consulting a decis să cerceteze și mai complex subiectul și să facă și portretul alegătorilor care îi susțin pe liderii politici de pe primele 9 poziții ale topului. Iată ce am obținut.

În Moldova politica e guvernată de bărbați, dar simpatiile vin din partea femeilor.

Toți actualii lideri politici sunt susținuți în proporție de peste 50% de doamne. Iar în rândul simpatizanților lui Nicolae Timofti chiar 60% sunt femei.

Capitala alege Dorin Chirtoacă. 

Pentru că este primar, probabil, dar 35% dintre respondenții sondajului despre personalitățile politice realizat de Magenta care au încredere în actualul edil sunt din Chișinău. Pe locul 2 în simpatiile chișinăuienilor este Mihai Ghimpu, urmat de Iurie Leancă. Tot ei sunt  preferați în primul rând de persoanele cu studii universitare. Și tot ei trei sunt susținuți de persoanele cu venituri mai mari de 4000 de lei pe lună.

Locuitorii altor orașe ale țării îl susțin pe Igor Dodon. Printre cei care și-au declarat încrederea în acest politician se regăsește cea mai mare pondere de votanți de naționalitate rusă (15%), ucraineană (7%) și alte etnii (16%). În acest clasament el este urmat de Vladimir Voronin (9%/9%/13%). În rest, ceilalți lideri politici sunt apreciați în proporție de peste 90% de moldoveni/români.

Cei mai săraci alegători, cu venit sub 1000 de lei, au încredere în Vladimir Voronin.

De partea lui sunt cei mai mulți locuitori de la sate și pensionarii.

Cei mai tineri alegători, studenții, îl identifică în calitate de lider politic pe Mihai Ghimpu. 

Respondenții de 18-29 de ani reprezintă 35% din numărul susținătorilor săi.

Cei mai mulți angajați cu program deplin de muncă au încredere în Vlad Filat. Între timp, șomerii își pun speranțele în Marian Lupu. Liderul PD are în rândul simpatizanților săi cei mai mulți alegători care au studiat la colegiu, fiind urmat în clasament de Igor Corman.

Majoritatea liderilor politici sunt susținuți de tinerii de 18-29 de ani și de alegătorii de 45-59 de ani.Excepție fac Vladimir Voronin, categoria de vârstă principală a electoratului său e de 60 de ani și mai mult. Respondenții de această vârstă îi susțin de asemenea pe Igor Corman și Igor Dodon.

Electoratul de 30-44 de ani îl susține pe Mihai Ghimpu și Igor Dodon.    


*1 Bărbații îi privesc mai critic și într-o pondere mai mică au manifestat încredere în liderii politici (Respondenților li s-a oferit o listă cu personalitățile politice, cu întrebarea: "Câtă încredere aveți în următoarele personalități politice?" cu  opțiunile de răspuns: "foarte multă încredere", "oarecare încredere", "nu prea am încredere", "nu am deloc încredere").

Acest sondaj a fost realizat în perioada 14 februarie - 02 martie, 2014 pe un eșantion de 1.104 respondenți din circa 80 de localități urbane și rurale ale republicii. Numărul de interviuri asigură o marjă de eroare de ±2.9%, la un interval de încredere de 95%.