Articole asemănătoare

Portretul moldoveanului din 2016, desenat din statistici

Moldovenii fac cumpărături online. Sau nu?

Magenta a făcut matematica: cum și cât ulei vegetal consumă moldovenii anual

În clasele primare era doar un cuvânt cu mai multe semne de exclamare - vacanță!!! Acesta nu era spus cu frică, ci dimpotrivă, cu o deosebită plăcere și nerăbdare de a scăpa de zilele grele petrecute în incinta instituției de învățământ. Cu anii circumstanțele se schimbă și deja cuvântul "vacanță" se înlocuiește de cuvântul: "concediu". Acesta este rostit mult mai calm, însă bucuria față de fenomenul dat rămâne a fi cel puțin constantă pe parcursul anilor. Mulți își planifică vacanța sau concediul din timp, pentru a fi siguri că odihna va fi pe seama așteptărilor. Unii nu preferă programarea fiecărui eveniment din vacanță, dând preferință spontaneității. Oricare ar fi metoda de organizare, majoritatea își amintesc cu zâmbete pe față întâmplările care au avut loc în vacanță, iar uneori în memoria noastră se întipăresc momente care păreau a fi obișnuite la moment. Mulți dintre noi păstrează în amintire o vacanță de neuitat, iar oamenii au tendința de a se întoarce la locurile de care sunt legate amintiri frumoase. Studiul dat a fost efectuat de compania Magenta Consulting pentru a identifica care sunt ținuturile de moldoveni preferate pentru odihnă și cum este percepută o vacanță perfectă. Datele au fost colectate prin intermediul sondajului trimestrial Magenta National Screening, pe un eșantion de 3000 de respondenți, în 132 de localități urbane și rurale (marja de eroare constituie ± 1,7%, la un interval de încredere de 95%).

Fiecare al doilea moldovean are posibilitatea să plece la mare, totodată, ponderea acestora este cea mai mare (50%). Excursiile în Europa și ieșirile la natură cu prietenii au cote egale cu 29% pentru fiecare. 26% dintre respondenți aleg plecările la sanatoriu, iar fiecare al cincilea (21%) consideră drept vacanța perfectă "statul acasă". Sună straniu la prima vedere afirmația că unul din cinci moldoveni visează să stea acasă în concediu. Una dintre explicațiile acestui fenomen ar putea fi faptul că aceștia duc un mod de viață activ și vacanța perfectă pentru ei ar însemna odihna în liniște, fără plecări, primblări etc.. Pentru 19% dintre respondenți vacanța perfectă presupune plecarea în croazieră pe mare, pentru 18% - călătoriile în țări de pe alte continente și pentru 17% - urmărirea programelor TV. De o pondere egală cu câte 13%  sunt caracterizate preferințele respondenților de a petrece vacanța atât seara în oraș, cât și în excursiile pe teritoriul Moldovei. Ponderea participanților care preferă să lectureze cărți în vacanță constituie doar 8%, iar 7% dintre participanți dau preferință navigării pe internet. Pentru 6% dintre respondenți o vacanță poate fi numită perfectă în cazul în care aceștia ar face reparație, iar pentru 2% - aceasta ar presupune plecarea la serviciu. Este îmbucurător faptul că moldovenii preferă atâtea tipuri de odihnă și, mai ales, în așa măsură.

Figura 1: Vacanța perfectă în viziunea moldovenilor, N=2972, %

În funcție de sexul respondentului se constată diferențe în viziunile acestora vizavi de vacanța perfectă. Femeile preferă cu 8 p.p. mai mult plecările la mare, cu 6 p.p. mai mult excursiile în Europa și cu 8 p.p. mai mult vacanța pe croazieră. Bărbații optează cu 4 p.p. mai mult decât femeile pentru ieșirile la natură cu prietenii, iar cu 1 p.p. mai mult navigarea pe internet. Atât bărbații, cât și femeile preferă cu ponderi egale călătoriile pe alte continente (27%), ieșirile seara în oraș (18%) și excursiile pe teritoriul Moldovei (17%). Deși preferințele respondenților puțin diferă în funcție de sexul respondentului, bărbații și femeile găsesc limbaj comun, deoarece majoritatea nu-și pot imagina vacanța fără persoana dragă alături.

Figura 2: Vacanța perfectă în viziunea moldovenilor în funcție de sexul respondentului, N=1279, %

 

Este de menționat faptul că vacanța perfectă nu este determinată doar de localitate. Contează mult oamenii cu care îți petreci această vacanță.Magenta Consulting vă dorește să aveți posibilitatea de a vă petrece vacanța oriunde ați dori. Nu adormiți expuși la razele solare și să aveți parte de clipe frumoase alături de oamenii dragi!!!