Camera de Comerţ şi Industrie France Moldavie, Asociaţia obştească de cooperare economică moldo-germană şi compania Magenta Consulting au prezentat Barometrul de afaceri pe perioada trimestrului I 2016, în cadul unei conferințe de presă la agenţia „INFOTAG”.
LINK: Conferința de presă - Barometrul de Afaceri, Trimestrul 1, 2016
Situația din mediul de afaceri s-a îmbunătățit în comparație cu trimestrul precedent, când au fost înregistrate ponderi negative. Din analiza tendințelor generale se observă că întreprinderile care au investiții străine manifestă o atitudine general mai pozitivă decât cele cu investiții locale. Întreprindere ce au o activitate internațională sunt mai sceptice la evaluarea tendințelor generale, dar în comparație cu ultimul trimestru din 2015 acestea manifestă păreri mai optimiste.
Managerii întreprinderilor din toate cele 5 sectoare s-au declarat mai satisfăcuți în perioada primului trimestru din 2016, comparativ cu ultimul trimestrul din anul 2015.
Tendințe generale , %
Preşedintele CCI France Moldavie, Emmanuel Skoulios, a menționat că „liniştea instaurată în mediul politici şi economic o dată cu venirea noului Guvern a influenţa pozitiv mediul de afaceri din Moldova”.
Administratorul asociaţiei obşteşti pentru cooperare economică moldo-germană, Gerhard Ohrband, a spus că „scopul barometrului este de a prezenta schimbările din activitatea întreprinderilor, nu de a le evalua cauzele”.
Directorul Departamentului de Cercetări și Analiză din cadrul companiei Magenta Consulting, Andrei Ciobanu, a declarat că „În trimestrul trecut activitatea întreprinderilor a fost mai mică decât rezultatele scontate de directori, dar pentru viitorul trimestru au prognoze mai optimiste. Totodată dumnealui menționează: „Sectorul bancar şi de asigurări demonstrează optimism mai accentuat comparativ cu trimestrul precedent, acesta fiind un semnal încurajator pentru economia ţării. Referitor la investiţii, prognozele directorilor de întreprinderi pentru următorul trimestru sunt pozitive, Întreprinderile în toate domeniile prevăd investiţii considerabile, doar întreprinderile din sectorul producerii rămân neutre la capitolul prognoze”.
Analizând datele cu privire la profitul întreprinderilor, expertul din cadrul Magenta Consulting a menționat că: „În trimestrul trecut venitul întreprinderilor s-a redus, în pofida prognozelor pozitive anterioare şi a aşteptărilor. Întreprinderile cu capital străin au fost afectate într-o măsură mai mică decât cele locale. Aşteptările pentru următorul trimestru sunt pozitive pentru toate sectoarele, cu excepţia celui bancar – ei rămân neutri”.
Expertul Andrei Ciobanu a concluzionat că deși situația politică și socială s-a stabilizat, mediul de afaceri continuă să fie vigilent în relaţiile cu autorităţile.
Metodologie: Sondajul a fost realizat în perioada 13/04/2016 - 12/05/2016 pe un eșantion reprezentativ de 610 de întreprinderi moldovenești și străine pe întreg teritoriul Republicii Moldova.