Mai mult de 150 de tineri au răspuns la invitația Magenta Consulting și a Centrului de Guvernare Electronică, participând miercuri la întâlnirea în premieră pentru Moldova cu un reprezentant Facebook. Responsabilă de Politici și Guvernare, Elizabeth Linder și-a axat în special mesajul pe exemplele de succes practicate de politicieni și electorat pentru o comunicare mai rapidă și eficientă.
"Ca membru al Guvernului, ce reprezintă interesele populației, trebuie să te asiguri că interacționezi cu cât mai mulți oameni din țară. Nu toată lumea locuieşte sau se poate deplasa în capitală. În acest sens, Facebook este un instrument foarte comod ce le permite tuturor să participe la guvernarea ţării și să-și facă vocea auzită.
La rândul lor, acum cetățenii cer tot mai mult ca politicienii să-i asculte, să participe la dialog, să nu se limiteze la o comunicare unidirecțională. Astfel politicenii pe care îi respectăm cel mai mult în zilele noastre, sunt cei care comunică cu oamenii, mai ales online." a menționat Elizabeth Linder.
Potrivit reprezentantei Facebook, în Noua Zeelandă cu fiecare 1000 de fani pe pagina de socializare procentajul de voturi obținute de polticieni în alegeri cresc cu 1,4%. Facebook a fost pe larg utilizat în campania electorală din Albania. Iar politicieni ca Angela Merkel, Hillary Clinton, Lee Hsien Loong, prim-ministrul Singapore, au găsit modalitatea potrivită de a păstra legătura într-un format mai puțin oficial, ce le scoate în evidență latura umană și îi apropie și mai mult de simpatizanții lor.
Totodată Facebook e o platformă bună de a obține ajutorul necesar. Ca exemplu de succes de interacțiune cu populația la nivel de instituții, Elizabeth Linder a menționat Estonia, care utilizează Facebook pentru a răspunde la întrebările locuitorilor țării legate de funcționarea poliției. În același timp, de foarte multe ori, atunci când au o problemă, oamenii pot găsi mai ușor soluția dacă cer ajutor pe pagina lor de pe rețeaua socială.
Potrivit datelor oficiale, 4 din 5 utilizatori de smartphone-uri își verifică contul Facebook în primele 15 minute de la trezire. Tinerii între 18-34, petrec în medie 6 ore zilnic pe Facebook. Iar în Moldova, circa 350.000 de moldoveni au conturi pe rețeaua de socializare.