Articole asemănătoare

Portretul moldoveanului din 2016, desenat din statistici

Moldovenii fac cumpărături online. Sau nu?

Magenta a făcut matematica: cum și cât ulei vegetal consumă moldovenii anual

Probabil, toți și-au pus vreodată întrebarea despre adevărul miturilor despre blonde. Cu acest scop, Magenta Consulting vine cu o analiză a viziunii moldovenilor vizavi de veridicitatea acestor mituri. Datele au fost colectate prin intermediul sondajului trimestrial Magenta National Screening, pe un eșantion de 3000 de respondenți, în 132 de localități urbane și rurale (marja de eroare constituie ± 1,7%, la un interval de încredere de 95%). Proveniența stereotipului despre blonde are mai multe teorii. Una dintre acestea este bazată pe faptul că clasele de jos din evul mediu nu aveau de obicei o educație bună. Nivelul jos de inteligență era asociat cu părul blond și pielea arsă de soare - drept consecință a muncii desfășurate în aer liber. În prezent acest stereotip se referă în mare parte la femeile blonde, indiferent de nivelul studiilor și clasa socială a acestora.

Luând în considerare numeroasele glumele despre blonde, ponderea moldovenilor care nu cred în miturile despre acestea constituie tocmai 82%.

Figura 1: Viziunea asupra miturilor despre blonde, N=2928, %

Răspunsurile participanților vizavi de acest subiect au fost separate în funcție de culoarea părului acestora. S-a observat că ponderea respondenților blonzi (natural/ vopsit) care cred în astfel de mituri este cu 7 p.p. mai mică decât la ceilalți. Acest lucru confirmă faptul că oamenii au viziuni diferite vizavi de același subiect în funcție de situația în care se află.

Figura 2: Viziunea asupra miturilor despre blonde în funcție de culoarea părului, N=2900, %

În funcție de sexul respondentului, se constată diferențe în viziunile acestora în ceea ce privește miturile despre blonde. Considerând faptul că nu toate femeile au părul de aceeași culoare, ponderea participantelor care cred în miturile despre blonde este cu 11 p.p. mai mică decât cea a bărbaților. Cauza acestei tendințe ar putea fi bancurile despre blonde care-s atât de apreciate în rândul bărbaților. Unul dintre avantajele acestora este faptul că sunt ușor de înțeles.

Figura 3: Viziunea asupra miturilor despre blonde în funcție de sexul respondentului, %

Prostia omenească tot timpul a adus zâmbete pe fețele oamenilor și nu invers. Magenta Consulting vă îndeamnă să nu cădeți pradă stereotipurilor și să nu categorisiți oamenii în funcție de aspectul fizic.